DAMIR MIKULIČIĆ                                                                                                                                                 HOME

     
 

Damir Mikuličić rođen je u Zagrebu (1942.), gdje je završio gimnaziju te diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu (danas FER), smjer energetika, a paralelno apsolvirao Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Zagrebu (smjer eksperimentalna fizika).

         Od 1968. do 1990, s manjim prekidima, bio zaposlen u dnevniku «Vjesnik» kao novinar i kao urednik. Bio glavni urednik dvotjednika «Fokus» (1978-79), te glavni urednik časopisa Zagrebačke zvjezdarnice «Čovjek i svemir» (1980-82). Osim u matičnom listu «Vjesnik», objavljivao tekstove u velikom broju tjednika, mjesečnika, časopisa, gostovao u emisijama na radiju i televiziji, uglavnom o temama iz znanosti i tehnike. Od 1958., kada je počeo pisati, pa do danas objavio više tisuća članaka, komentara, eseja, feljtona itd.

         U razdoblju 1974-76. bio je vanjski suradnik Opće enciklopedije «LZ Miroslav Krleža» (za područja astronomije, astronautike i fizike). Nagrađen «Republičkom nagradom Fran Tućan» za uspjehe na popularizaciji znanosti, u prvoj godini njenog osnivanja (1986).

         Objavljene su mu knjige: zbirka priča «O» (1982.); zbirka futuroloških eseja «Svjedočanstva budućnosti» (1988.); «Nuklearne elektrane – činjenice za razmišljanje» (1988.). Koautor knjige astronomskih eseja «Novo nebo nad nama».

         Preveo dvadesetak knjiga, među kojima se posebno ističu «Moja teorija» A. Einsteina, «Opće teorija relativnosti» G. Taubera, «Kozmos» C. Sagana, «Kratka povijest vremena» S. Hawkinga. Potpisuje se kao urednik u, dosad, oko dvije stotine knjiga.

         Od 1990. vlasnik je izdavačkih kuća «Izvori» (www.izvori.com) i (od 2000.) «Sveučilišne knjižare», u kojima je i urednik biblioteka «Luč»,  «Izvori sutrašnjice», «Kronos», «Visovi znanosti»  i «Homo sapiens». I dalje povremeno piše, kad stigne.