HOME
     GRAD IZDVAJA PREMALO NOVACA  
     
 

VJESNIK, petak, 24. rujna 1999.

U četvrtak je u prostorijama gradskoga HSLS-a održan okrugli stol na temu 'Zagreb - prijevoz tramvajima'.

Sociolog Ognjen Čaldarević, profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, naglasio je kako je jednostavnije utjecati na poboljšanje javnog prometa, nego ograničavanje individualnoga.

- Problem javnog prometa prije će se riješiti regulacijskim nego investicijskim mjerama, istakao je Čaldarević.

Božidar Tušar istakao je kako Grad mora više utjecati na konačni izgled javnoga prijevoza, jer su trenutni urbanistički planovi više posljedica želja, nego realnih mogućnosti. Tušar naime, smatra da Grad iz proračuna izdvaja premalo sredstva i to ne samo za javni prijevoz, već i za komunalnu infrastrukturu, a to se posebno odnosi na područje Novog Zagreba, gdje posljednjih godina nije izgrađen ni metar tračnica.

HNS-ovac Marko Pušić smatra da problem zagušenja javnog prijevoza leži u izgledu Zagreba koji je znatno širi nego duži. 'Jedno od mogućih rješenja problema je i korištenje željeznice, no za to je potrebno izgraditi zaobilaznice, jer kada se intenzitet međunarodnog prijevoza vrati na staru razinu, prugu nećemo moći koristiti u istom opsegu'.

Kao za jednu od inovacija javnog prijevoza, Zvonko Pečenić se zalaže za proizvodnju novog energetskog vozila sa hibridnim pogonom, čija bi cijena bila neusporedivo jeftinija i ekološki prihvatljivija od postojećih tramvaja. (Mile Franičević)