HOME
     U ZAGREBU TREBA UVESTI NOVI SUSTAV JAVNOG PRIJEVOZA  
     
 

Vjesnik, 26.09.2001 (stranica broj 20- Zagreb)

Javni gradski promet treba razvijati uz podzemnu i nadzemnu željeznicu, tramvaj i autobus, a ne graditi parkirališta, čime se građane stimulira na korištenje automobila / Studija engleske tvrtke MVA ne rješava bitne probleme zagrebačkog prometa

     Prometni sustav u Zagrebu treba biti usklađen s prometom u ostalom dijelu Hrvatske, a umjesto dosadašnjih načina prijevoza poželjno je razmotriti uvođenje novih prijevoznih sredstava, zaključak je s okruglog stola održanog u utorak, u organizaciji Odbora za promet Gradske organizacije HSLS-a na temu »Zagreb - Hrvatska: prometno jedan grad«.
      Istaknuvši ekološku pogubnost sadašnjeg sustava prometa, koordinator Odbora mr. Zvonko Pečenić istaknuo je nužnost uvođenja novoga gradskog vozila koje bi zamijenilo autobuse i tramvaje, uz novi način organizacije javnog gradskog prometa.
     Stručnjak za tramvajski promet ing. Božidar Tušar spomenuo je nedostatak politike razvoja prometa i kritizirao parcijalni pristup rješavanju prometnih problema.
- Planira se uvođenje niskopodnih tramvaja, ali time se neće riješiti bit problema, a to su nedovoljna brzina sadašnjih tramvaja, prometni zastoji i loše tramvajske linije, zbog čega se postavlja pitanje ekonomske isplativosti tramvaja u Zagrebu, rekao je Tušar.
Cijela bi Hrvatska usklađivanjem prometnih sustava prometno morala biti uređena kao jedan grad, a promet u Zagrebu treba promatrati u širem okviru, a ne samo do Sesveta i Podsuseda, rekao je dr. Nenad Dujmović.
      Prema njegovu mišljenju, potrebno je razvijati javni gradski promet uz oslonac na podzemnu i nadzemnu željeznicu, tramvaj i autobus, a ne graditi velika parkirališta i time stimulirati građane na korištenje automobila.
      Komentirao je i Studiju o razvoju prometa koju je izradila engleska tvrtka MVA, rekavši kako ona ne rješava bitne probleme zagrebačkog prometa zbog kojih je Zagreb u svojevrsnoj prometnoj izolaciji.
      U raspravi su sudjelovali i akademik Tomo Bosanac, prof. dr. Ante Lauc i ing. Marko Pušić, koji su podsjetili da se Zagreb razvio upravo zahvaljujući svom prometnom položaju te da u rješavanju prometnih problema svoje mišljenje trebaju dati stručnjaci, a ne politika.

Marijan Lipovac